Sorgo - Confetissimo - bloc de dones (2022)

Sorgo o herba sudanesa és una herba antiga, originària d'Àfrica, que es considera l'alternativa més segura sense gluten al blat i altres grans. Les proves de laboratori confirmen que el sorgo no conté gluten, i això fa que sigui segur per a les persones amb malaltia celíaca. A més, hi ha molts components útils al gra.

Característiques Generals

Es creu que els primers grups ètnics que van habitar el sud d'Egipte sobre 8 fa milers d'anys van començar a créixer aquest cultiu. Al territori d'Àfrica i Austràlia, els arqueòlegs han trobat restes fossilitzats de sorgo, que són aproximadament de 5 milers d'anys. Aquesta herba també s'ha cultivat des de l'antiguitat a l'Índia i la Xina.

Avui, el sorgo es conrea a tot el món, però sovint aquest cereal apareix a les taules de persones d'Indonèsia, països d'Àfrica i d'Amèrica del Sud. Aquesta gespa tolera sequera i alta temperatura de l'aire, de manera que sovint es cultiva a les regions més àrides on altres cereals no creixen.

El sorgo és una herba alta amb una tija forta i fulles verdes brillants i planes, apuntades als extrems. En el període de sequera, es corren. Així, la planta està protegida contra la pèrdua excessiva d'humitat. A més, una capa de cera que cobreix el verd també serveix com una excel·lent protecció contra la pèrdua d'humitat. Les plantes adultes poden arribar a assolir gairebé 2 metres d'alçada, però les varietats cultivades, per regla general, no superen el comptador 1,5 (aquestes plantes són més fàcils de recollir). Aquesta herba té un sistema radicular ben desenvolupat, que proporciona una ràpida absorció de nutrients del sòl.

Durant la floració, apareixen flors bisexuals a l’herba, recollides en inflorescències panícules erectes. Les llavors de sorgo són rodones o ovalades, molt reminiscents del mill. En una panícula hi pot haver de 800 a 3000 grans. En diferents varietats (i n'hi ha més de 30), els grans poden variar de color (n'hi ha de blanc, groc, rosa, morat, vermell o marró). Algunes varietats es conreen com a farratge, d’altres com a font d’aliment, i d’altres com a planta tècnica. Totes les varietats de sorgo es classifiquen normalment en 4 grups. Els cereals s’utilitzen per a la producció de farina i midó. Els herbassars serveixen de matèries primeres per al fenc i l’ensitjament. El sorgo sucre és útil com a font de xarop i biocombustible, i la varietat tècnica és coneguda per les seves escombres elaborades a partir d’aquest.

Característiques nutritives

Els grans de sorgo són una font rica d'hidrats de carboni, proteïnes i minerals, en particular tan importants per als humans com el ferro, el potassi i el calci. Però al mateix temps, no contenen gluten, el que els fa un producte ideal per a persones que pateixen de malaltia celíaca (una malaltia en la qual la gent no pot menjar blat i altres productes que continguin gluten).

La investigació científica indica que el sorgo té un alt valor nutritiu. Aquests grans contenen una gran quantitat de greixos insaturats, fibra i vitamines B. A més, els científics diuen que aquest producte té més antioxidants que els nabius i la magrana. Aquesta cultura és sorprenentment rica en compostos fenòlics i antocianines, coneguts per la seva capacitat de reduir la inflamació i protegir-se contra els radicals lliures.

Us recomanem que llegiu: Grams d'ordi

El zinc i el magnesi que contenen els grans fan que el producte sigui útil per mantenir la funcionalitat sana del sistema nerviós. A més, no oblideu que el magnesi contribueix a una millor absorció del calci, important per al teixit ossi (en particular per prevenir l’osteoporosi i l’artritis). I gràcies a una àmplia gamma de vitamines B, es considera que el sorgo és bo per a la salut dels ulls (en particular per a la prevenció del glaucoma i les cataractes). També es van trobar petites reserves de vitamina C en aquest gra, cosa que significa que les farinetes, tot i que no són adequades com a principal font d’àcid ascòrbic, són força adequades com a font addicional.

Valor nutritiu per al gra cru. 100

Valor calòric329 kcal
Proteïnes10,62 g
Greixos3,46 g
Hidrats de carboni72,09 g
Vitamina B1Mètode 0,332
Vitamina B2Mètode 0,096
Vitamina B3Mètode 3,688
Vitamina B5Mètode 0,367
Vitamina B6Mètode 0,443
Vitamina B920 μg
Vitamina EMètode 0,5
CalciMètode 13
CoureMètode 0,284
FerroMètode 3,36
MagnesiMètode 165
ManganèsMètode 1,6
FòsforMètode 289
PotasiMètode 263
Selenio12,2 μg
SodiMètode 2
ZincMètode 1,67

Beneficis per a la salut

Estudis recents indiquen que el cos humà és molt més fàcil de digerir sorgo que la majoria d’altres cereals més populars. Avui, aquests grans ocupen la cinquena posició del rànquing de cereals populars, per darrere del blat, el blat de moro, l’arròs i l’ordi. Tot i que si parlem, per exemple, dels EUA, llavors el sorgo es cultiva en grans quantitats en aquest país (més nord-americans conreen només blat i blat de moro). I tot perquè el sorgo és un cultiu més barat i fàcilment cultivable, a més, menys exigent que el blat.

Sense gluten

El gluten (o gluten) és una proteïna que es troba en cultius com el blat, l’ordi, el sègol. Gràcies al gluten, la farina d’aquests grans proporciona a la massa una consistència especial més adequada per al pa i la pasta. Però el gluten pot provocar reaccions inflamatòries en persones amb malaltia celíaca o hipersensibilitat al gluten. La gravetat d'aquesta malaltia està indicada pel fet que pot causar dolor articular, així com greus trastorns intestinals. Avui, l’única manera d’evitar les conseqüències perilloses de la intolerància al gluten és abandonar completament el gluten.

Científics italians van realitzar una anàlisi seriosa de diferents varietats de cereals i van determinar que el sorgo no conté gluten. Per tant, aquest producte és completament segur per a les persones amb malaltia celíaca.

Font de fibra

Un dels majors beneficis dels aliments integrals és el seu alt contingut en fibra. No es pot parlar del gra refinat. El sorgo no té una closca inedible, com molts altres cereals, per la qual cosa aquestes llavors es mengen senceres. I diu que en qualsevol cas el sorgo és un magatzem de fibra real. Els aliments rics en fibra són importants per al sistema digestiu. Aquest aliment dóna suport a un fons hormonal saludable, impedeix les malalties cardiovasculars. A més, els aliments rics en fibra tenen un índex glicémico menor, per la qual cosa és útil per a persones amb diabetis.

Us recomanem que llegiu: Ordi

Per cada 100 g de sorgo, es contenen aproximadament 7 g de fibra dietètica, sobretot insolubles. Però, a més d'ella, es va trobar beta-glucan en els grans, coneguts per les seves propietats prebiòtiques i la seva capacitat per reduir el colesterol. En altres paraules, el beta-glucan millora els efectes beneficiosos de la fibra.

A més, els estudis mostren que consumir cereals integrals redueix la mortalitat per malalties cardiovasculars i també redueix la quantitat de colesterol a la sang i contribueix a la coagulació sanguínia adequada.

Aliments antioxidants

El sorgo conté molts elements fitoquímics útils que actuen com a antioxidants al cos. Aquest cereal es considera una de les millors fonts de tanins, àcids fenòlics, antocianines, fitosterols. Moltes d'elles es presenten en gra en una quantitat superior al contingut en fruites i fruits.

Els antioxidants són beneficiosos per als éssers humans, com a substàncies que frenen el procés d'envelliment. Cada vegada més, la ciència ha demostrat que els aliments rics en antioxidants són importants per a la prevenció de malalties cardiovasculars, càncer, diabetis tipus 2 i certes malalties neurològiques.

Les substàncies polifenòliques contingudes en aquest gra són útils per enfortir la immunitat, i també protegir eficaçment el cos dels efectes nocius del tabac i l'alcohol.

Millora el sistema digestiu

Com ja s'ha esmentat, el sorgo proporciona al cos grans porcions de fibra. I aquest ingredient és essencial per al bon funcionament del sistema digestiu. La fibra es diu la millor medicina contra el restrenyiment. A més, no hem d'oblidar que les fibres dietètiques ajuden a regular els nivells de colesterol, prevenen la formació de càlculs renals i la vesícula biliar, i també són útils per prevenir hemorroides i diverticulitis.

Evita el càncer

Alguns dels components fitoquímics del sorgo, com s'ha demostrat al laboratori, inhibeixen el creixement de les cèl·lules cancerígenes, especialment en el cas de tumors malignes a la pell o al tracte gastrointestinal. Els anys de recerca han confirmat el benefici del sorgo per reduir el càncer d'esòfag. Es van fer observacions a tot el món, inclosos alguns països africans, Rússia, Índia, Xina i Iran.

En el sorgo, els científics han trobat el compost químic 3-Deoxyanthoxyanin, que té propietats contra el càncer. Per cert, els estudis han demostrat que la quantitat d'aquesta substància en diferents varietats de cultius no és la mateixa: com més fosca sigui el gra, més gran és la substància anticancerosa.

Útil per a persones amb diabetis i obesitat.

El sorgo és una font d’hidrats de carboni complexos, que són absorbits pel cos més lentament, cosa que significa que no provoquen sobtats sobtats de glucosa a la sang.

És a dir, l'entrada d'energia contra el consum de plats d'aquest gra és més lent i més mesurat. Per això es recomana sorgo per a persones que volen baixar de pes, i també es recomana incloure en la dieta de persones amb diabetis. En particular, aquest gra és una alternativa dietètica al macarrons o l'arròs. Però per abusar de la farinetes tampoc val la pena.

Possibles efectes secundaris

Igual que amb la majoria dels cereals, el sorgo conté algunes substàncies que perjudiquen la biodisponibilitat dels minerals que conté. Aquests inhibidors es concentren principalment en la carcassa exterior dels grans. Però hi ha bones notícies: remullar sorgo en aigua lleugerament acidificada (suc de llimona o vinagre de sidra de poma) ajudarà a neutralitzar aquestes substàncies perilloses.

Us recomanem que llegiu: Arròs salvatge

Una altra advertència associada amb alt contingut en fibra del producte. Per evitar el restrenyiment enmig de consumir una gran quantitat de fibra, és important beure molts líquids. A més, la fibra està contraindicada en exacerbacions agudes de malalties gastrointestinals.

Si proveu el sorgo per primera vegada a la vostra vida, és aconsellable començar amb una petita part del producte i permetre que el cos s'acostumi a la novetat. Només llavors podeu incloure grans a la dieta de forma continuada.

Per a què serveix el sorgo?

Algunes varietats de sorgo cauen en la dieta de les persones en forma de grans sencers o triturades en farina. A més, alguns tipus de cultiu s'utilitzen com a aliment per al bestiar i les aus. Però els beneficis de la planta no acaben aquí. El pigment vermell extret d'una planta d'Àfrica encara s'utilitza per a tenyurar la pell. Les tiges de sorgo fortes són adequades per a la fabricació de cistelles, i escombres, escombres, tela i paper estan fets de grau tècnic. A més, aquesta herba serveix com a matèria primera per a la producció d'etanol, que després s'utilitza com a biocombustible. En cosmetologia, els grans triturados s'afegeixen a una barreja de matolls corporals i màscares per a la pell. L'extracte vegetal inclou productes per a la cura de la pell com a component que promou el rejoveniment, tonificació i millora de l'estructura de la pell.

Com cuinar

El sorgo es pot presentar de diferents formes: com a cereals integrals o farina per a la cocció sense gluten. Per cert, alguns gourmets diuen que la farina de sorgo s’assembla més a altres farines sense gluten. Molta gent utilitza farina de sorgo per a la preparació de coques (segons els components, podeu preparar pastissos dolços, salats o sense llevat) i diversos tipus de cocció. La farina d’aquest cereal és de color beix o blanc, amb una textura suau i un sabor delicat i lleugerament dolç. Però cal conèixer les característiques d’aquest producte. Té un alt contingut en midó (gairebé el 70%). Per tant, per donar viscositat al test, s’ha de pastar en aigua calenta.

Els porridges de llet es preparen a partir de cereals, plats semblants a pilaf, s'agreguen grans a l'amanida. Però val la pena saber que el sorgo és més que altres grans, absorbeix la humitat i, per tant, s'ha de bullir en abundant aigua. Preparar les farinetes amb el mateix principi que els altres cereals. Per cert, si els grans s'abonen per 6-8 hores abans de cuinar, es faran més ràpid. El sorgo i l'aigua es prenen a 1: proporcions 3.

Aquest gra també pot servir com a component d'esmorzars preparats, pastissos, aperitius, i una varietat coneguda com a herba de llimona que s'utilitza com a condiment. A més, s'utilitza en la producció de begudes alcohòliques i no alcohòliques fermentades. I el suc extret de la canya d'aquesta cultura té les propietats d'un bon edulcorant. Però amb la popularització de la glucosa, la demanda de xarop de sorgo s'ha reduït bruscament.

Molts sorgo es coneix exclusivament com a material per a la fabricació de escombres. Però si s'aprèn més sobre aquesta cultura, queda clar que el paper principal d'aquesta herba d'una manera completament diferent és donar a la salut i l'energia de la gent.

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated: 08/20/2022

Views: 6002

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.